Hoito-ohjeet

Onnittelemme ja kiitämme kestävästä valinnastanne! Seuraavien ohjeiden avulla huonekalunne kestää aikaa ja kulutusta sukupolvelta toiselle.

KUN UUDET HUONEKALUT SAAPUVAT

– Kun huonekalut saapuvat kuljetusyrityksen toimesta, tulisi asiakkaan avata paketit ja tarkistaa tuotteet mahdollisten kuljetusvaurioiden varalta ja ilmoittaa niistä välittömästi myyjälle sekä kuljetusmiehille jos he ovat vielä paikalla.

– Jos tilanne sallii, on suositeltavaa pitää tuotteita talvisaikaan sisällä paketeissa n. 1 vrk, jotta puu ehtii sopeutumaan kodin ilmastoon.

– Uuden kalusteen pintoja ei saa pyyhkiä märällä rätillä. Mahdollisen tehdaspölyn yms. saat irti kuivalla mikrokuituliinalla tai imuroimalla tekstiilisuulakkeella. Käytä korkeintaan nihkeää rättiä ja pidä huoli että pöydän pinta on kuiva.

– Varsinkin uuden öljytyn huonekalun kohdalla suosittelemme tablettien ja lasialusien käyttämistä. Pöytä on vielä herkkä ja siihen tulee helposti jälkiä esim. märästä mukin/lasin pohjasta. Pinnasta tulee kuitenkin koko ajan parempi ja parempi.

-Huonekalun sopeutumista uuden kodin ilmastoon täytyy tarkkailla erityisesti muutama ensimmäinen viikko: suuret lämmönvaihtelut ja kosteusmuutokset tekevät puupinnan herkäksi. Uusi pöytä saattaa joskus tarvita öljyä miltei heti saavuttuansa. Tarvittaessa öljyttyjen kalusteiden pinnat tulee öljytä halkeilun tai puun syiden aukeamisen ehkäisemiseksi.

YLEISIÄ OHJEITA

-Vältä altistamasta huonekalua liialliselle kuumudelle tai suoralle auringonvalolle (uv-säteilylle), sillä ne voivat aiheuttaa halkeilua ja värin haalistumista.

-Älä laita kuumia tai märkiä/kosteita astioita suoraan puupinnoille. Suosittelemme käyttämään tekstiilipohjaisia tai muita naarmuttamattomia pannunalusia.

-Puiselle pinnalle päässeet nesteet on poistettava välittömästi nihkeällä liinalla ja tämän jälkeen kuivattava.

– Käytä huonekalua vain sille suunniteltuun tehtävään. Älä käytä esimerkiksi sohvapöytää penkkinä, tuolia tikapuina tai sohvan käsinojaa istuimena.

-Eri lähteistä riippuen ihmiselle terveellisen ja puukalusteille sopivan huoneiston lämpötilan tulisi olla 20-23 astetta, ja suhteellinen ilmankosteus 30-45%. Huoneilmasta on helppo pitää huolta lämpö- ja kosteusmittarin sekä tarvittaessa ilmankostuttimen avulla.

-Kun puu reagoi ympäröiviin olosuhteisiin, niin se saattaa halkeilla. Tätä ei kannata kuitenkaan pelästyä. Säännöllinen öljyäminen ehkäisee halkeamista mutta ei 100% varmuudella sitä estä. Mahdolliset halkeamat on kuitenkin helppo täyttää ja saada pinnasta taas kuin uusi.
Täytetikkuja saat ostettua tarvittaessa Woodekin myymälästä. Ole myös yhteydessä myyntiimme, jos haluat lisätietoja halkeamien täytöstä tai muista hoito-toimenpiteistä.

Video pöydän halkeaminen täyttämisestä: https://www.youtube.com/watch?v=mGHrUZ0xqlI&noredirect=1

ÖLJYTYT KALUSTEET:

-Huonekalunne on tehtaalla pintakäsitelty laadukkaalla puuöljyllä useampaan kertaan. Hyvä öljypinta suojelee huonekalua lialta, kosteudelta ja kuivumiselta. Öljy kuitenkin itsessään kuivuu.

-Jos pakkauksestaan otettu huonekalu tuntuu kuivalta, tulee se öljytä ennen käyttöönottoa.

– Huonekalua tulee öljytä säännöllisin väliajoin. Tarpeeseen vaikuttaa se kuinka kovalle kulutukselle huonekalu tai sen eri osat altistuvat sekä huoneilmanlaatu. Öljyäminen noin 2-3 kertaa vuodessa antaa huonekalullenne riittävän suojan. Huomioithan kuitenkin, että uudet huonekalut saattavat tarvita aluksi ahkerampaa huoltoväliä. Huoltoväli saattaa olla tiheämpi myös, jos olosuhteet eivät ole puulle ideaalit (kuiva ilma, altistus auringonvalolle, lämpötilavaihtelut jne…)

-Huonekaluja liikuteltaessa on aina oltava varovainen, eikä huonekalua koskaan pidä vetää lattiaa pitkin, koska se voi aiheuttaa vaurioita liitoksissa tai lattiaa vasten olevissa pinnoissa ja kulmissa.

-Jos huonekalun kokoonpanossa on käytetty ruuveja liitoksissa, tulee ruuvien riittävä kireys tarkistaa aika ajoin. Uuden tuotteen liitännät olisi hyvä kiristää muutaman kuukauden käytön jälkeen ja tarkistaa vuosittain, esimerkiksi öljyämisen yhteydessä.

Puhdistus ja öljyäminen

-Poista mahdollisesti pinnalle päässyt lika tai rasva miedolla saippualiuoksella. Puhdistamisen jälkeen kuivaa pinnat huolellisesti kuivalla liinalla. Kevyempi puhdistaminen onnistuu nihkeällä/hieman kostutetulla nukkaamattomalla liinalla.

-Kuivauksen jälkeen hiero öljyä nukkaamattomalla liinalla puun syiden suuntaisesti ja anna kuivua noin 20 minuuttia. Tämän jälkeen pyyhi pinta voimakkaasti kuivalla liinalla, ettei pinnalle jää imeytymätöntä öljyä tai epätasaista öljypintaa. Tällä tavoin saat moitteettoman lopputuloksen.

-HUOM! Sävytettyjä öljyjä (Rauncher, harmaa tai valkoinen öljy) käytettäessä pinta tulee pyyhkiä heti öljyämisen jälkeen, muuten öljyn pigmentti jää pintaan, ja siitä tulee kiiltävä.

(Vinkki: Vanhat t-paidat tai liinavaatteet voi saada hyötykäyttöön pintakäsittelyjä tehdessä. Pyyhkimisessä voi käyttää puhdasta trasselia. )

-Jos likaa tai rasvaa on päässyt imeytymään syvemmälle puuhun, voi pinnan joutua hiomaan hiekkapaperilla ENNEN puhdistamista ja öljyämistä.

-Vanerisia pintoja hiottaessa on oltava erityisen varovainen, ettei päällimmäinen viilukerros kulu puhki tai vahingoitu muuten.

-Muista aina öljytessä riittävä ilmanvaihto sekä liinojen ja työvälineiden ohjeidenmukainen käsittely: luonnonöljyissä on itsesyttymisvaara, joten liinat tulee joko sulkea ilmatiiviiseen lasipurkkiin ja hävittää tai antaa liinojen kuivua laakana palamattomalla alustalla hyvässä ilmanvaihdossa. Lue aina valmistajan antamat ohjeet.

-Älä koskaan heitä öljyistä liinaa mytyssä roskakoriin!

 Tarjoamme asiakkaillemme laadukkaita ja pitkäikäisiä tuotteita kestävän kehityksen ja kestävän kulutuksen nimissä. Puu on kuitenkin luonnontuote, jonka ominaisuuksiin ei voi vaikuttaa muuten kuin hyvällä ylläpidolla. Tuotevastuumme kattaa toki mahdolliset valmistusvirheet tai muuten epäkurantit tuotteet. Kuluttajan vastuulla on ensitilassa ottaa yhteyttä myyjään, jos ostetussa tuotteessa havaitaan virhe. Ongelmatilanteissa pyrimme auttamaan parhaalla mahdollisella tavalla.

HOITO-OHJE KANKAISILLE SOHVILLE JA TUOLINPÄÄLLISILLE

Huomaathan että vesipestävät tuolinpäälliset tulisi pestä kukin omassa pesupussissaan !

HYVÄ HOITO LISÄÄ KANKAAN IKÄÄ
Huonekalusi säilyy pitkään uudenveroisena, kun hoidat sitä hyvin ja huolehdit kankaan puhtaudesta.

IMUROI kalusteesi säännöllisesti imurin tekstiilisuulakkeella. Näin estät irtolian ja pölyn pinttymisen kankaan pinnalle. Käsittele kangasta hellävaroen sillä hankaaminen ja tamppaaminen kuluttaa ja vaurioittaa kankaan rakennetta.

KOSTEALLA PYYHKIMINEN:. Käytä aina puhdasta, valkoista liinaa pyyhkimiseen. Mikäli kankaassa on tahroja, poista ne taputtelemalla tahrakohtaa kostealla liinalla ja anna kankaan sen jälkeen kuivua.

POISTA TAHRAT HETI kaikista kankaista. Mikäli kangas on vesipestävä, mieto Marseille- tai sappisaippualiuos riittää yleensä kankaan puhdistamiseen. Kostuta puhdas valkoinen liina ja  kokeile tahran puhdistamista ensin johonkin huomaamattomaan kohtaan. Puhdista tahra painelemalla tahran ulkoreunasta keskustaan päin jotta tahra ei leviä. Taputtele kangas kuivaksi imukykyisellä liinalla ja anna kankaan sen jälkeen kuivua. Älä käytä hiustenkuivaajaa. Kun kangas on kuivunut harjaa nukka tarvittaessa pehmeällä harjalla.  Tekokuitukankaista aivan tuore tahra lähtee yleensä helposti pelkällä kostealla liinalla. Luonnonkuitukankaiden tahranpoistossa joudutaan joskus käyttämään puhdistus- tai tahranpoistoaineita. Niitä on hyvä ensin kokeilla saumaan tai verhoilun piilossa olevaan kohtaan ja noudattaa tarkoin pakkauksen ohjeita ja rajoitteita. Tahraa ei kannata poistaa harkitsematta ja väkisin. Seurauksena saattaa olla tahran leviäminen, rengasmuodostus tahran ympärillä, tekstiilin värin vaaleneminen tai muu vaurio.

TARKISTA ONKO KANGAS VESIPESTÄVÄ ja noudata pesumerkintöjä tarkasti. Tyynyissä oleva vetoketju ei sinällään ole vesipestävyyden merkki. Pese vesipestävät kankaat väljässä vedessä. Sohvien irtopäälliset ovat usein liian suuria kotikoneisiin joten on suositeltavaa viedä ne pesulaan. Noudata hoito-ohjeen mukaista lämpötilaa. Kirjavien puuvillatekstiilien värit saattavat sekoittua suositusta alhaisemmissa lämpötiloissa. Suositusta korkeampi lämpötila saattaa kutistaa irtopäällisen tai haalistaa sen värejä. Suojaa irtopäällisten tarranauhat, niin etteivät ne vahingoita kangasta pesussa. Käännä tyynynpäälliset nurin ennen pesua. Älä käytä sisustuskankaiden vesipesussa valkaisuaineita sisältäviä pesuaineita. Huuhteluaineen käyttö ei ole suositeltavaa.
Linkoaminen nopeilla kierroksilla ei sovellu huonekalukankaille. Käytä hienopesuohjelmaa. Voimakasvärisistä luonnonkuituja sisältävistä kankaista voi lähteä väriä muutaman ensimmäisen pesukerran verran.
Kukin päällinen tulisi pestä omassa pesupussiisaan!!

KUOSITTELE pesty päällinen kosteana muotoonsa ennen kuin ripustat sen kuivumaan. Anna kankaan kuivua pesun jälkeen ulkona tai tilassa jossa on hyvä ilmanvaihto. Jotta päällinen saadaan jälleen ryhdikkääksi on kuosittelu huonekalun päälle tehtävä päällisen ollessa vielä hieman kostea.

SILITÄ kangas nurjalta puolelta. Seuraa tarkasti kankaan pesuohjeissa annettua silitysohjeistusta.

SUOJAA kangas suoralta auringonvalolta. Vaikka kaikki kankaamme ovat testattuja ja valitsemme vain valonkestoltaan hyviä kankaita, voimakas auringonvalo haalistaa värin kankaasta kuin kankaasta ajan mittaan. Voimakas, kuuma auringonvalo saattaa myös vaikuttaa mikroplyysien nukan pysyvyyteen.

VÄLTÄ KOSTEUTTA. Suojele kangasta kosteudelta ja märiltä esineiltä. Ne saattavat aiheuttaa tahroja ja painumajälkiä kankaaseen. Etenkin nukkakankaisiin saattaa syntyä käytössä painumajälkiä pystyssä olevien nukkalankojen taipuessa painon alla kosteuden myötävaikutuksella.

SAMETTI- JA NUKKAKANKAIDEN HUOLTAMISESSA on hyvä ottaa huomioon nukkapintaan liittyvät erityisominaisuudet. Esimerkiksi samettikankaita tulisi harjata tai imuroida vain nukan suuntaisesti ts. liikkeiden tulisi myötäillä nukan omaa suuntaa eikä mennä vastakarvaan. Kaikille nukkakankaille on tyypillistä, että toistuvasti paineen alla oleville alueille (istuin, käsinojat) saattaa ajan kuluessa jäädä painaumajälkiä, jotka näkyvät värisävyn vaihteluna. Tämä nukan taipuminen elävöittää kankaan pintaa ja antaa ajan kuluessa elegantin, ajan patinoiman, ilmeen koko huonekalulle. Voidaankin sanoa, että nukkakankaalla verhoiltu huonekalu ikääntyy kauniisti. Kuten kaikkien muidenkin verhoilukankaiden myös sametti- ja nukkakankaiden ikääntymistä voi hidastaa säännöllisellä harjaamisella tai imuroinnilla. Mikäli haluaa erityisesti häivyttää nukkakankaille ominaisia painaumajälkiä, voi imuroinnin lisäksi kokeilla myös alueen peittämistä kostutetulla, ohuella, valkoisella liinalla, jonka annetaan olla jäljen päällä esimerkiksi yön yli. Käsittelyn jälkeen verhoilun annetaan kuivua täysin kuivaksi ja se harjataan kevyesti vaateharjalla ennen käyttöönottoa.

NAHANHOITO-OHJEET

Pidä huonekalut vähintään 30 cm:n etäisyydellä lämmönlähteistä. Pitkäaikainen sijoitus
lämpöpattereiden tai kuumailma-aukkojen lähelle voi aiheuttaa nahan kuivumista,
halkeilua tai kovettumista. Jos tarvitset nahan kostutustuotteita, ota yhteyttä meihin.
Älä sijoita nahkaisia huonekaluja suoraan auringonvaloon, ettei niiden väri haalistu
ajan kuluessa. Aniliininahat ovat erityisen arkoja auringonvalolle. ÄLÄ sijoita aniliininahkaisia huonekaluja ikkunoiden lähelle tai kattoikkunoiden alle. Jos tarvitset värejä kirkastavaa tuotetta, ota yhteyttä meihin.
Älä anna lemmikkieläinten kiivetä nahkasohvalle, sillä niiden terävät kynnet saattavat
naarmuttaa sitä. Lisäksi eläinten sylki ja muut elimistön tuottamat nesteet syövyttävät
nahkaa.
Älä käytä koskaan syövyttäviä kemiallisia tuotteita tai maaleja nahkasohvan lähellä.
Pidä etäällä nahasta kynsilakat, valkaisuaineet, kynsilakan poistoaineet ja tavalliset
puhdistusaineet. Jos käytät kyseisiä kemiallisia tuotteita sohvan lähellä, peitä sohva.
Vältä KAIKKIA öljyjä tai liuttomia sisältäviä tuotteita, sillä ne syövyttävät nahan pintaa.
Pyyhi pöly nahkapinnalta kuten muistakin asunnon huonekaluista. Kostuta pehmeä
kangas (esim. siivouspyyhe) kevyesti Leather Master Soft Cleaner -tuotteella ja pyyhi
pöly pois kerran viikossa. Voit käyttää myös pölynimurin ohessa toimitettua pehmeää
harjaa. Pölyhiukkaset voidaan poistaa kokonaan nahalta. Lisäksi pöly ei pääse nahan
läpi. Tämän vuoksi nahkahuonekalut ovat ihanteellisia allergisille ihmisille.
Kaikki nahkapinnat kestävät pidempään, jos ne esikäsitellään. Levitä Leather Protection
Cream -tuotetta aniliini- tai värjätyn nahan pinnalle niin, että se kestää paremmin
tahroja ja lian syntyminen ehkäistään. Suojaa erityisen huolellisesti kovimmassa käytössä
olevat alueet, kuten istuintyynyt ja käsi- sekä selkänojat.
Puhdista nahkaiset huonekalut täydellisesti Leather Soft Cleaner -puhdistusaineella
vähintään 2-4 kertaa vuodessa. Aniliininahat ovat imukykyisempiä, joten puhdistus ja
suojaus tulee tehdä useammin. Leather Protection Cream suoja-aine antaa aniliini- ja
peitevärjätyille nahoille erinomaisen suojan vesi-, öljy- ja alkoholipohjaisia tahroja
vastaan. Suoja on erinomainen myös ihosta erittyvää rasvaa, jokapäiväistä kulumista
ja hikitahroja vastaan. Älä käytä tuotetta nupukille/mokalle. Tarvittaessa voit kysyä
lisää nahan puhdistus-, korjaus- ja värjäysasioista meiltä.

Nahanhoito-ohjeet: Leather Master.